€ 20,- voor huishoudens en bedrijven in Cromstrijen

Dit item is verlopen op 08-03-2017.

(08-02) Alle huishoudens en bedrijven in Cromstrijen kunnen dit jaar een compensatie van € 20,- tegemoet zien. Dit besloot de gemeenteraad op dinsdag 7 februari. Dit bedrag wordt als heffingskorting verwerkt op het aanslagbiljet 2017 van het SVHW.

Precario

Sinds 1 januari 2016 is de ‘Precarioverordening ter zake buizen, kabels, draden en leidingen’ van kracht. Dit betekent dat de gemeente (dit geldt voor alle Hoeksche Waardse gemeenten) precario heffen op ondergrondse kabels en leidingen. Het gaat hierbij om netbeheerder Stedin en – sinds 1 januari 2017 – ook waterbedrijf Evides.

Stedin

Netbeheerder Stedin berekent alle vergoedingen, waaronder precariobelasting, die zij aan de gemeenten in hun verzorgingsgebied moeten betalen door aan de eindgebruiker. Zij verdelen deze last over alle gebruikers in hun verzorgingsgebied. De gebruikers in een gemeente waar geen precario wordt geheven, betalen dus mee aan de gemeenten waar wel precario wordt geheven. De inwoners en bedrijven in de Hoeksche Waard betaalden zo al jaren mee aan de precario inkomsten van gemeenten als Rotterdam en Den Haag. Met ingang van 2016 ontvangen de Hoeksche Waardse gemeenten nu zelf ook inkomsten uit precario. Deze middelen investeert de gemeente Cromstrijen onder meer in de bypass in Klaaswaal.

Evides

In tegenstelling tot Stedin berekent waterbedrijf Evides de te betalen precariobelasting direct door aan de gebruikers van de betreffende gemeenten. Dit betekent dus dat de inwoners van Klaaswaal en Numansdorp de door gemeente Cromstrijen opgelegde precariobelasting direct doorberekend zien op hun afrekening van Evides. Dit is een voor Cromstrijen en de overige Hoeksche Waardse gemeenten ongewenst effect.

Teruggave

Vandaar de wens van wethouder Hans Flieringa om de precario-opbrengst van Evides terug te geven aan de inwoners en bedrijven. De teruggave van € 20,- wordt verwerkt als lastenverlichting in de vorm van een heffingskorting op het aanslagbiljet 2017 van het SVHW dat eind februari 2017 wordt verstuurd.

Niet gevonden wat u zocht?

Heeft u niet gevonden wat u zocht? Vul dan het vraagformulier in.

U bent hier:Startpagina | Actueel | Berichtgeving | Gemeentenieuws | € 20,- voor huishoudens en bedrijven in Cromstrijen
Deel deze pagina
Bel 14 0186!

Buttervliet 1, 3281 LK Numansdorp Icon adres gegevens
Postbus 7400, 3280 AE Numansdorp
14 0186 | 088-6471000  Icon telefoonnummer
info@cromstrijen.nl 
Openingstijden