Blijk van waardering voor mantelzorgers

Waarom deze blijk van waardering?

(15-09) De gemeenten zijn van 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de waardering van de mantelzorg. Gemeenten kunnen zelf bepalen hoe zij de waardering voor mantelzorgers vormgeven. Tot 2015 waardeerden de Hoeksche Waardse gemeenten de mantelzorgers ook al, maar was deze waardering meer in natura, zoals respijtzorg, de dag van de mantelzorg enzovoort. De gemeenten hebben mantelzorgers bevraagd over hun wensen voor mantelzorgwaardering. Hieruit is gebleken dat de meeste mantelzorgers een waardering willen die ze zelf kunnen invullen. De gemeenten hebben dan ook besloten, om naast de bestaande waardering en ondersteuning die al door MEE ZHE wordt geboden, in 2015 aan mantelzorgers als blijk van waardering een VVV-bon van € 50,00 te geven. De vijf Hoeksche Waardse gemeenten hebben de uitvoering van de blijk van waardering ook bij MEE ZHE neergelegd.

Wie komt in aanmerking?

Onder mantelzorgers verstaan wij iedereen die minstens drie maanden lang minstens acht uur per week zorgt voor iemand met wie hij of zij een persoonlijke relatie heeft. Het is zorg die ‘de gebruikelijke hulp’ door familieleden of huisgenoten overstijgt. Dat hoeft niet alleen in een thuissituatie zijn, dat kan ook zorg zijn voor iemand die in een instelling woont. De zorgvrager dient woonachtig te zijn in de Hoeksche Waard.

De blijk van waardering is niet bedoeld voor huisgenoten die gebruikelijke zorg, zoals stofzuigen, afwassen, de was doen et cetera, verlenen aan hun huisgenoten.

Mantelzorg is niet iets waar iemand bewust voor kiest, het is iets wat je overkomt: je zorgt voor een persoon omdat je er op de één of andere manier een band mee hebt. Dat kan gaan om ouders, kinderen, buren of vrienden. Een mantelzorger is dus niet hetzelfde als een vrijwilliger.

Hoe kunt u de blijk van waardering aanvragen?

U kunt de blijk van waardering aanvragen bij MEE ZHE. Hiervoor kunt u een formulier downloaden op de website van uw gemeente of aanvragen bij MEE ZHE. Een volledig ingevuld en ondertekend formulier kunt u opsturen naar:

MEE Zuid-Hollandse Eilanden
Hoogwerfsingel 2
3202 SP Spijkenisse

Voorwaarden:

  • Per zorgvrager maximaal twee mantelzorgers per jaar de blijk van waardering kunnen aanvragen.
  • De uiterste inlever datum 31 december 2015 is.
     

Meer informatie over de blijk van waardering voor mantelzorgers kunt u vinden op de websites van de vijf gemeenten en op de website van Samen meer Hoeksche Waard.

Met vragen kunt u ook terecht bij MEE Zuid-Hollandse Eilanden telefoonnummer 0181-33 35 07 of per e-mail servicebureau@meezhe.nl.

Te downloaden:

Niet gevonden wat u zocht?

Heeft u niet gevonden wat u zocht? Vul dan het vraagformulier in.

U bent hier:Startpagina | Actueel | Berichtgeving | Gemeentenieuws | Blijk van waardering voor mantelzorgers
Deel deze pagina
Bel 14 0186!

Buttervliet 1, 3281 LK Numansdorp Icon adres gegevens
Postbus 7400, 3280 AE Numansdorp
14 0186 | 088-6471000  Icon telefoonnummer
info@cromstrijen.nl 
Openingstijden