‘Jongeren helpen ouderen bij brand’

Onlangs heeft er in onze regio korte tijd brand gewoed in een appartementencomplex voor ouderen. Bij het ontdekken van deze brand hebben een aantal jongeren uit de omgeving een helpende hand geboden. Daarmee is veel leed voorkomen. Zou u de buren helpen bij brand?

Steeds meer burgers voelen zich betrokken bij hun wijk of omgeving en zetten zich daar vrijwillig voor in. Steeds langer wonen ouderen zelfstandig. Het is belangrijk dat ook deze ouderen zichzelf tijdens een calamiteit in veiligheid kunnen brengen. Buren kunnen daar een belangrijke bijdrage in leveren. De brandweer is blij met dergelijke initiatieven, maar benadrukt dat mensen goed op hun eigen veiligheid moeten letten; ‘Rook is nooit gezond, blijf daarom uit de rook’.

Rookmelders

De meeste gewonden bij brand vallen door het inademen van rook. Een rookmelder geeft een geluidssignaal af zodra er rook wordt gesignaleerd. ‘Als u slaapt, ruikt u niets. U wordt dus niet wakker van de rooklucht, maar wel van het geluid van een rookmelder! Het is zelfs mogelijk om uw rookmelder te koppelen aan de rookmelder van uw buurman. Zo wordt u gewekt als er brand is bij uw buurman. Misschien kunt u uw buurman het huis uit helpen. Let hierbij wel op uw eigen veiligheid en bel eerst 112! Rookmelders zijn dus echt van levensbelang’ vertelt Maartje van Toor van brandweer Zuid-Holland Zuid.

Voorkomen is beter

Bij een bezoekje aan uw buurman komt u soms brandgevaarlijke situaties tegen. Overvolle asbakken, kapotte snoeren van de elektra, een elektrische deken die 24/7 aanstaat, poreuze gasslangen bij het fornuis. U kunt uw buurman hierover advies geven of hem helpen met het oplossen van de mankementen. Breng eventueel ook de familie van uw buurman hiervan op de hoogte. Helpen bij brand is goed, brand voorkomen is beter!

Risico

Ouderen en verminderd zelfredzamen lopen een groter risico om te overlijden bij brand. Dit blijkt ieder jaar weer uit cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid. Ongeveer één derde (1/3) van de doden bij brand is 65 jaar of ouder. Dit is te herleiden aan de zelfredzaamheid van deze mensen. Wanneer men moeilijk ter been is, kan men minder snel vluchten en is een bluspoging lastiger. Reden voor de brandweer in Zuid-Holland Zuid om in te zetten op voorlichting over brandveiligheid.

Meer informatie?

Voor meer informatie over dit bericht kunt u terecht op de website van uw brandweerkorps. Natuurlijk kunt u ons ook per e-mail bereiken op communicatie@vrzhz.nl of op het telefoonnummer 088 - 636 5000.

Dit is een bericht van Brandweer Zuid-Holland Zuid

Niet gevonden wat u zocht?

Heeft u niet gevonden wat u zocht? Vul dan het vraagformulier in.

U bent hier:Startpagina | Actueel | Berichtgeving | Gemeentenieuws | ‘Jongeren helpen ouderen bij brand’
Deel deze pagina
Bel 14 0186!

Buttervliet 1, 3281 LK Numansdorp Icon adres gegevens
Postbus 7400, 3280 AE Numansdorp
14 0186 | 088-6471000  Icon telefoonnummer
info@cromstrijen.nl 
Openingstijden