Pagina opties

Groter
A A

Buurtschap Schuring

Schuring is een buurtschap aan de Schuringsedijk tussen Numansdorp en Strijen en vormde in 1642 de bebouwing rondom een uitwateringssluis van de Numanspolder. In 1687 bestond Schuring uit twintig huizen en drie boerderijen. De boerderijen lagen ten noorden van de dijk in de polder. De huizen lagen langs de flauwere helling aan de zeezijde van de dijk.

In de periode tot 1945 werd de bebouwing langs de zuidelijke kant van de dijk verdicht.

Toen op 1 februari 1953 het water de inwoners van Numansdorp verraste, werden vooral de bewoners van Schuring zwaar getroffen. De huizen aan de zeezijde van de dijk kwamen allemaal onder water te staan. Het water sloeg een groot gat in de dijk. De mensen verloren veel dierbare bezittingen en in totaal verloren 56 inwoners van Numansdorp het leven.

Na de watersnoodramp van 1953 werden ten noorden van de dijk Zweedse noodwoningen geplaatst. In 2003, precies vijftig jaar later is aan de Korte Boomweg (een zijweg van de Schuringsedijk) een kunstwerk onthuld ter ere van de slachtoffers van de watersnoodramp. Zestig jaar later in 2013 is bij dit herdenkingsmonument een gedenkplaat geplaatst waarop alle namen staan van de 56 slachtoffers van de watersnoodramp.