Pagina opties

Groter
A A

Historie

De gemeente Cromstrijen kent geen uitgebreide historische achtergrond. De gemeente ontstond op 1 januari 1984 door samenvoeging van de gemeenten Klaaswaal en Numansdorp. De naam Cromstrijen komt van de vroegere ambachtsheerlijkheid Cromstrijen.

De gemeente bestaat uit twee dorpskernen, Klaaswaal en Numansdorp. De afstand tussen beide dorpskernen is ongeveer 5 kilometer. Beide kernen worden verbonden door de Rijksstraatweg die dwars door het polderlandschap loopt, langs mooie boomrijen en vaarten die kenmerkend zijn voor het landelijk karakter van deze gemeente. De met bomen omzoomde dijken zijn van een opvallende schoonheid en leveren, ook langs het Haringvliet, schilderachtige plaatjes op.

Recreatie

De natuur is dan ook de voornaamste bron van recreatieve en toeristische activiteiten in de gemeente Cromstrijen. De fraaie dijkenstructuur en het open polderlandschap nodigen uit tot wandelen, fietsen en skeeleren. De ligging aan het water (Hollandsch Diep en het Haringvliet) en de kreken die als levensaderen het land doorsnijden, voegen daar nog vissen, kanoën en zwemmen aan toe.

Nationaal Landschap

Cromstrijen ligt in de Hoeksche Waard, een Nationaal Landschap. Nationale Landschappen zijn échte Nederlandse landschappen. Ze zijn een unieke combinatie van cultuurhistorische en natuurlijke elementen en vertellen daarmee het verhaal van het Nederlandse landschap.