Pagina opties

Groter
A A

Kern Numansdorp

Numansdorp zag ruim een eeuw later dan Klaaswaal, in 1642, het levenslicht. Dit dorp is gebouwd in de Numanspolder. De bedijking van deze polder heeft lang op zich laten wachten. Dit was te wijten aan onenigheid tussen de heren van Cromstrijen en de eigenaren van Zuid-Beijerland.

Naam Numansdorp

Toen de stichting van het dorp in de Numanspolder eenmaal een feit was, werd nog gezocht naar een naam. In de volksmond had het plaatsje inmiddels de naam Buitensluis gekregen, maar een officiële titel was er nog niet. In vergadering werd besloten dat het dorp de naam Dorp van Cromstrijen moest gaan heten. Dijkgraaf Vos, de voorzitter van de vergadering, vond echter dat het dorp naar de allereerste Ambachtsheer, de heer Gerard Numan genoemd moest worden. Een mening die hij blijkbaar door heeft weten te drukken. Hoe hij dit voor elkaar gekregen heeft, staat niet in de geschiedenisboeken vermeld.

Geschiedenis

De eerste bebouwing van Numansdorp vormde zich rond een uitwateringssluis aan de Numanspoldersedijk en van daaruit langs de Binnenhaven. Op de hoofdstraat, de Voorstraat, werden dwarsstraten aangelegd. Aan het einde van een van de dwarsstraten, de Kerkstraat, werd in 1647 de kerk gebouwd. Rond de eeuwwisseling van de 19e op de 20e eeuw werd de bebouwing uitgebreid langs de oostzijde van de Voorstraat en langs enkele dwarsstraten. In de jaren 1944 en 1945 werd de bevolking van Numansdorp door de Duitsers geëvacueerd. Als verdediging tegen de geallieerden wilden zij delen van Numansdorp onder water zetten. Na 1945 werd Numandorp uitgebreid met nieuwe wijken ten westen en ten oosten van de Binnenhaven.

Watersnoodramp 1953

Op 1 februari 1953 trof de grootste watersnoodramp sinds mensenheugenis in Nederland de Zuid-Hollandse eilanden, Zeeland en delen van Noord-Brabant. In de Hoeksche Waard kwamen daarbij 139 mensen om het leven. De zwaarst getroffen gemeente was Numansdorp, waar 56 mensenlevens vielen te betreuren. De meeste slachtoffers vielen in buurtschap Schuring.

Jaarlijks vindt er op 1 februari een herdenking plaats bij het herdenkingsmonument van de watersnoodramp aan de Korte Boomweg. De organisatie hiervan ligt in handen van buurtvereniging Schuring. In 2013 vond de 60-jarige herdenking van de ramp plaats. De gemeente organiseerde samen met bibliotheek Hoeksche Waard en buurtvereniging Schuring activiteiten rondom deze 60-jarige herdenking. Op 19 juni 2013 is bij het herdenkingsmonument een gedenkplaat onthuld met daarop de namen van alle 56 slachtoffers van de watersnoodramp van 1953. De gedenkplaat is tot stand gekomen door de Stichting Ambachtsheerlijkheid en buurtvereniging Schuring.
Kijk voor meer informatie over de ramp in Watersnoodramp 1 februari 1953. Dit pdf-bestand geeft informatie over wat zich in de rampnacht en de daarop volgende weken in Numansdorp afspeelde. Ook geeft het informatie over de relatie tussen de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen en de ramp.

Voorzieningen

Numansdorp beschikt over diverse voorzieningen, zoals een binnenzwembad, een sporthal, een bibliotheek en twee supermarkten en kent een gevarieerd aanbod van verenigingen. Daarnaast beschikt het dorp over een winkelstraat waarin zowel detailhandel als landelijke winkelketens gevestigd zijn. Aan de Veerweg is ook het Nationaal Landschapscentrum gevestigd. Met een mooie ligging aan het Hollandsch Diep en het Haringvliet vormt Numansdorp ook een prima locatie voor recreatieve uitstapjes.