Pagina opties

Groter
A A

Samen Sterk in Cromstrijen

Inwoners nemen steeds meer het initiatief in het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken in hun eigen omgeving. Ze regelen steeds meer hun eigen zaken, variërend van het oprichten van een kunstcollectief tot het opruimen van afval in de eigen buurt.
Daarnaast vragen de verantwoordelijkheden die vandaag de dag bij gemeenten op hun bord liggen om een andere invulling. De gemeente lost maatschappelijke vraagstukken niet meer alleen op. Samen met inwoners, verenigingen en ondernemers zoekt zij naar oplossingen, ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid. Samen sta je immers veel sterker!

Wat houdt Samen Sterk in Cromstrijen in?

Het is een gecoördineerde zoektocht om vanuit de gemeente (college- en raadsleden en beleidsmedewerkers) en vanuit de gemeenschap (inwoners, verenigingen, bedrijfsleven) te komen tot partnerschap en gedeeld partnerschap. De gemeente Cromstrijen heeft de ambitie om samen met inwoners, verenigingen en bedrijfsleven te werken aan een vitale gemeenschap.

Zijn er al voorbeelden van lokale kracht in Cromstrijen?

Ja zeker. De meeste recente is de realisatie van een beachsportveld aan de Zijplaan in Numansdorp. Hoe dit idee van ‘zandbak’ uiteindelijk uitgroeide naar een concreet beachsportveld, lees je in het Cromstrijen magazine van juli 2016 (zie de link onderaan deze pagina).

Initiatief opruimen zwerfafval

Begin 2014 bundelden 5 buurtbewoners uit Numansdorp hun kracht en startten een initiatief om hun buurt schoon te maken en te houden. De gemeente stelde de nodige middelen beschikbaar voor het initiatief.

Kunstcollectief

Ook uit de kunst en cultuurhoek ontstond een initiatief waaruit een succesvol resultaat is ontstaan. Periodiek exposeren lokale kunstenaars hun werk in het gemeentehuis.

Openingsfeest vernieuwde winkelstraat Numansdorp

Dat je met lokale kracht ook iets moois voor het hele dorp en daarbuiten kan organiseren, bewijst de organisatie van het openingsfeest op 8 november 2014 van de vernieuwde winkelstraat in Numansdorp.

Krachttoer in Cromstrijen

Zaterdag 26 september 2015 vond de Krachttoer plaats in Cromstrijen. Met het thema Samen Sterk in Cromstrijen is de verbinding gemaakt naar lokale ideeën die leven onder bewoners. De speciale krachttoerbus trok de nodige aandacht in Klaaswaal en Numansdorp tijdens een mooie zonovergoten dag.

Bus gemist maar wel een idee?

Heb je een goed idee voor jouw buurt of dorp? Heb je hier ‘handen en voeten’ voor nodig om dit uit te werken? Meld het via de facebookpagina van de gemeente. Geen facebook, deel je idee dan via communicatie@cromstrijen.nl. Tips en trics voor je idee vind je hieronder.