Buurtpreventie

In 2012 zijn er 50 woninginbraken in Cromstrijen geweest. Met dit aantal behoort Cromstrijen tot de top 10 van gemeenten waar veel wordt ingebroken in de regio Rotterdam. Reden om samen met politie en bewoners de handen ineen te slaan.

In onderstaand filmpje leggen we kort uit wat buurpreventie is!

Wat is buurtpreventie?

Buurtpreventie gaat uit van gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de buurt. Het heeft vooral een preventief karakter en richt zich vooral op vandalisme en veiligheid. Bewoners en politie zorgen er samen voor dat inbrekers minder de kans krijgen hun slag te slaan. Buurtpreventieteams, meestal ploegjes van twee personen, lopen of fietsen in de avonduren door het dorp. Zij vormen dan het extra stel oren en ogen. Het is beslist geen burgerwacht of een organisatievorm waarbij bewoners zelf het heft in handen nemen. Buurtpreventie vindt altijd plaats in samenwerking met de politie, gemeente en andere partners, zoals bijvoorbeeld de woningbouwcorporatie. Juist het actief zijn in dit netwerk versterkt de kracht van buurtpreventie.

Waarom buurtpreventie?

Buurtpreventie kan een bijdrage leveren aan het terugdringen van overlast, vernielingen en andere incidenten zoals woninginbraken of overvallen. Maar belangrijk is ook dat buurtpreventie vooral bijdraagt aan een hoger veiligheidsgevoel in een wijk. Ook al is er qua objectieve cijfers dus “niks” aan de hand, dan kan buurtpreventie wel degelijk nut hebben. Daarbij levert buurtpreventie een belangrijke bijdrage aan het sociale aspect in de wijk. Buurtbewoners die samen aan de slag gaan, extra oren en ogen hebben voor de wijk en zo meer betrokkenheid hebben bij hun eigen leefomgeving.

Wat doen buurtpreventisten?

Buurtpreventisten zijn net “gewone” burgers. Zij nemen geen enkel risico en hebben dezelfde taken en bevoegdheden als iedere andere bewoner. Maar een buurtpreventist kijkt en observeert. En hij/zij meldt verdachte situaties, personen, kentekens van verdachte auto’s of andere zaken aan de betreffende organisatie. Daarnaast kunnen zij op een respectvolle manier ook andere buurtbewoners aanspreken, hen attenderen op onveilige situaties in en rondom de woning of ongewenst gedrag.

Wordt u buurtpreventist?

Bent u enthousiast en wilt u een steentje bijdragen aan de veiligheid in uw buurt? Meldt u dan aan als buurtpreventist! U kunt een e-mail met uw gegevens sturen naar buurtpreventie@cromstrijen.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact u op.

Extra informatie

Meer informatie

Voor meer informatie neemt u contact op met mevrouw F.M. van Jaarsveld-Mooij, medewerker taakveld Vergunning en Handhaving.

Icon printer (0186) 656265

Icon email f.vanjaarsveld@cromstrijen.nl

Niet gevonden wat u zocht?

Heeft u niet gevonden wat u zocht? Vul dan het vraagformulier in.

U bent hier:Startpagina | Wonen en Leven | Veligheid | Buurtpreventie
Deel deze pagina
Bel 14 0186!

Buttervliet 1, 3281 LK Numansdorp Icon adres gegevens
Postbus 7400, 3280 AE Numansdorp
14 0186 | 088-6471000  Icon telefoonnummer
info@cromstrijen.nl 
Openingstijden