Crisisbeheersing

Het is ondenkbaar, maar het kan natuurlijk gebeuren. Cromstrijen wordt getroffen door een ramp of crisis. Als dit gebeurt dan wordt binnen de gemeente de crisisorganisatie actief. Gemeente ambtenaren gaan aan het werk om u als inwoner in het kader van de bevolkingszorg zo goed mogelijk te informeren en ondersteunen. Informatie hierover vindt u altijd op de voorpagina van onze website.

Wat kunt u zelf doen?

De bescherming tegen rampen en crisis ligt niet alleen in handen van gemeente, provincie, veiligheidsregio, bedrijfsleven, hulpdiensten en andere veiligheidspartners. U als inwoner heeft die ook voor een deel in eigen hand. Of u nu alleen woont of een gezin hebt, het is altijd slim om goed voorbereid te zijn op een noodsituatie. Kijk voor meer informatie op de websites www.crisis.nl en www.watdoeje.nl.

Risico’s in uw woon- en werkomgeving?

Wilt u weten welke risico’s zich in uw omgeving voordoen? Kijk dan op de website van de risicokaart. Op de kaart vindt u informatie over bijvoorbeeld transporten met gevaarlijke stoffen, bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken of de aanwezigheid van een LPG-tankstation. Maar ook over risico’s van overstroming. U kunt met de risicokaart inzoomen op uw eigen woon- en werkomgeving. Zo krijgt u inzicht in de risico’s die voor u van belang zijn.

Wat als de sirene gaat?

Als de sirene gaat dreigt er acuut gevaar en moet u zo snel mogelijk naar binnen gaan. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Hoort u de waarschuwingssirene dan is het alarm dus voor u bedoeld en is het belangrijk de volgende 3 acties te ondernemen:
1.    Ga direct het dichtstbijzijnde gebouw binnen om te schuilen. Als mensen bij u aankloppen, geef dan de gelegenheid om te schuilen. Ziet u anderen de sirene niet opmerken, waarschuw ze dan.
2.    Sluit ramen en deuren, zet mechanische ventilatiesystemen af. Dit om blootstelling aan eventuele schadelijke stoffen zoveel mogelijk te voorkomen.
3.    Stem uw radio af op de officiële rampenzender: Radio Rijnmond, zet uw televisie op RTV Rijnmond (teletekstpagina 112).

Neem geen contact op met politie of brandweer voor nadere informatie. Hierdoor verstoort u de hulpverlening en blokkeert u belangrijke telefoonlijnen. De gemeente maakt in geval van een crisis of ramp een speciaal informatienummer bekend. Op de website van de gemeente, via het twitter-account van de gemeente  of de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid wordt nadere informatie verstrekt.

Meer informatie over de stappen die uzelf moet nemen wanneer de sirene gaat, vindt u op de website www.nederlandveilig.nl

En als de sirene niet gaat?

Er kunnen zich noodsituaties voordoen waarbij de sirene niet gebruikt wordt. De sirene is een hulpmiddel om mensen te waarschuwen voor een ramp. Soms kent een ramp geen direct gevaar voor de omgeving. U wordt in dit geval op de hoogte gehouden via de website van de gemeente, via het twitter-account van de gemeente  of de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid of via de rampenzender op RTV Rijnmond (teletekstpagina 130).

Niet gevonden wat u zocht?

Heeft u niet gevonden wat u zocht? Vul dan het vraagformulier in.

U bent hier:Startpagina | Wonen en Leven | Veligheid | Crisisbeheersing
Deel deze pagina
Bel 14 0186!

Buttervliet 1, 3281 LK Numansdorp Icon adres gegevens
Postbus 7400, 3280 AE Numansdorp
14 0186 | 088-6471000  Icon telefoonnummer
info@cromstrijen.nl 
Openingstijden