Groenadoptie

Het groen in uw woonomgeving is vaak sober ingericht met struiken die makkelijk zijn te onderhouden maar vaak minder fleurig en kleurig zijn. Hierin kunt u samen met uw buurtgenoten verandering in aanbrengen, door het openbaar groen te adopteren en een beter aanzien te geven.

Wat is groenadoptie?

Groenadoptie is het vrijwillig onderhouden van een stukje openbaar groen, bijvoorbeeld het aangrenzende plantsoen aan uw huis of een groenvak bij u in de straat. U onderhoudt een stukje openbaar groen alleen, samen met de buren of mogelijk zelfs met een hele straat. U bepaalt daarmee zelf het aanzicht van het openbare groen in uw directe woon of werkomgeving.

Bij adoptiegroen blijft het groenvak eigendom van de gemeente, waarbij het dus ook openbaar toegankelijk blijft. Dit in tegenstelling tot de mogelijkheid om snippergroen te huren van de gemeente, waarbij u als inwoner de grond – tegen betaling – voor uw eigen gebruik kunt inrichten.

Welk openbaar groen komt in aanmerking voor adoptie?

Het groenvak moet eigendom zijn van de gemeente. Bomen komen niet in aanmerking voor adoptie, omdat de gemeente hiervoor zelf het onderhoud uitvoert.  

Welke onderhoudswerkzaamheden kan ikzelf uitvoeren?

Bijna alle ‘standaard’ onderhoudswerkzaamheden kan en mag u zelf uitvoeren. Daaronder verstaan wij het aanplanten van bollen, knollen, één en twee jarige planten, vaste planten en heesters, het verwijderen van ongewenste kruiden, uitharken van het groenvak, voor- en najaar snoeiwerkzaamheden van beplanting, knippen van overhangend groen en hagen, verwijderen van zwerfvuil en oud blad, maaien en afruiven van gazon.

Krijg ik er iets voor?

Voor groenadoptie krijgt u geen geld van de gemeente, maar u heeft natuurlijk wel de voldoening van uw werk. Door uw eigen bijdrage en extra aandacht ziet het groenvak er waarschijnlijk mooier uit dan wanneer de gemeente het onderhoud verzorgt. De gemeente wil met de groenadoptie ook de betrokkenheid stimuleren van bewoners bij hun woonomgeving.

Voor hoe lang kan ik een groenvak adopteren?

Deze vorm van het adopteren van openbaar groen kent een proefperiode van 2 jaar, ingaande op 1 januari 2016. Gaat u een adoptie aan dat doet u dit in principe voor onbepaalde tijd. U kunt de groenadoptie altijd stoppen. Hiervoor neemt u contact op met ons, zodat wij het onderhoud weer overnemen. Ook de gemeente kan de adoptieovereenkomst op ieder moment beëindigen, bijvoorbeeld als u de gestelde voorwaarden of afspraken niet nakomt.

Hoe kan ik meedoen aan groenadoptie?

1.    Kies wat u op wilt fleuren. Bedenk goed of u daar genoeg tijd voor hebt.
2.    Houd rekening met de spelregels  die gelden bij groenadoptie Cromstrijen.
3.    Neem contact op met de opzichter groen om uw interesse kenbaar te maken.
4.    Samen met de opzichter groen maakt u afspraken over de groenadoptie die u vastlegt in een adoptieovereenkomst.
5.    De gemeente maakt het groenvak plantklaar en plaatst hier een houten paal met gekleurde kop in het desbetreffende groenvak en geeft daarmee aan dat het hier om geadopteerd groen gaat.
6.    Dan is het aan u. Veel succes!

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u terecht bij de opzichter groen, bereikbaar via telefoonnummer (0186) 655200 of stuur een e-mail.

Niet gevonden wat u zocht?

Heeft u niet gevonden wat u zocht? Vul dan het vraagformulier in.

U bent hier:Startpagina | Wonen en Leven | Projecten | Groenadoptie
Deel deze pagina
Bel 14 0186!

Buttervliet 1, 3281 LK Numansdorp Icon adres gegevens
Postbus 7400, 3280 AE Numansdorp
14 0186 | 088-6471000  Icon telefoonnummer
info@cromstrijen.nl 
Openingstijden